Tytti Vanhala, Associate Trainer for Art2Ride

Based near Uppsala, Sweden

Min erfarenhet och vad jag gör

Jag stötte på Art2Ride i januari 2013 av en slump. Var jätteimponerad av den här logisk träning metod som betonade betydelsen att bygga upp muskler i topplinjen. Vi började träna vår Finnhäst Usko enlig Art2Ride i slutet av februari 2013, fastän mer systematisk bara från augusti 2013 framåt. Med Pöly började vi omedelbart när han kom till oss i slutet av maj 2015. Man kan följa vår träning via både Youtube och Art2Ride 'Educational Blog' sidor. 

Man kan se Uskos videor också här, och Pölys här


Nedanför två exempel bilder från träning med vår häst Pöly. 

Här jobbar Pöly lång och låg i longeringslinan i slutet av juni 2015, ca en månad efter han kom till oss. 

Du kan se hur sänkt hans rygg är bakom sadelplatsen. Det är tydligt att han har inga muskler på ryggen. Han använder också inga bukmuskler och buken hänger.

Vi använder chambon här och longerar honom från Dually-grimman ovanpå hans träns. Han hade enorma svärigheter att acceptera bettet i munnen och det tog några månader innan han lärde att bettet gör inte illa. 

Notera att han sträcker sig framåt och släpper hela halsen från bogen till marken. Fastän det finns ingen lyft i hans steg (och det kan han inte fysiskt göra, därför att han helt enkelt har inga muskler för sånt), trampar han väldigt bra under sig från bakåt. 

Och här är Pöly i slutet av januari 2016, ca 7 månader efter bilden ovanpå och 8 månader efter vi började med träning.

Ryggen har börjat komma upp och den har fått mycket mer muskler. Bukmuskler har också förstärkt och de används här - man kan se att buken hänger inte mer.  

Allmänt har han blivit mycket starkare och fått muskler över hela sin toplinje. Det finns nu lite lyft från marken, även om man kanske inte ser det så bra från just den här bilden. 

Bakdelen funkar mycket bättre och man kan se hur den har nu sänkt lite jämfört med framdel och bilden ovanpå. Dvs, han har kommit lite upp med framdel så att han ser ut byggd mer 'uppför' än tidigare. Den här bilden är från en video just innan hans sadel slutade att passa honom. Den passade inte längre därför att han hade breddas sig vid manken med muskler. Vi slutade att använda chambon i höstas och man kan se hur lugn och still han är med munnen även om han är longerat direkt från bettringen.