Tytti Vanhala, Associate Trainer for Art2Ride

Based near Uppsala, Sweden

Miten kauan olen treenannut ja mitä oikeastaan teen

Kompastuin Art2Rideen tammikuussa 2013 ihan sattumalta. Olin todella vaikuttunut tästä loogisesta koulutusmenetelmästä, joka painotti hevosen yläpuolen lihasten systemaattista kehittämistä. Alettiin treenaamaan suomenhevostamme Uskoa Art2Riden periaatteiden mukaan helmikuun lopusta 2013, mutta täysipainoisesti oikeastaan vasta sitten elokuusta 2013 lähtien. 

Pölyn kanssa aloitettin heti, kun tuo tuli meille toukokuun lopussa 2015. Molempien treeniä voi seurata Youtuben tai Art2Ride 'Educational Blog' sivun kautta. 

Uskon videot näkyy myös täältä. Ja Pölyn täältä

Toinen itse kommentoitu treenisessio Pölyn kanssa suomeksi löytyy täältä.

Olen myös opastanut muutamaa tallikaveria juoksutuksessa ja in-hand työskentelyn alkeissa. Juoksutin myös tallikaverin todella lihasköyhää hevosta muutaman kuukauden ajan alkuvuodesta 2016 kerran pari viikossa häntä auttaakseni. 

Kävin Willin luona San Marcoksessa Kaliforniassa viikon verran katselemassa 2016 tammikuussa, miten hän työskentelee hevosten kanssa ja antaa tunteja. Se oli todellakin erittäin hieno kokemus! Suosittelen kaikkia kiinnostuneita käymään hänen luonaan jos sattuu olemaan San Diegon lähettyville jotain asiaa. Oli upeaa nähdä koulutusta paikanpäällä ja hevosia sekä ratsastajia, joita oli vaan nähnyt netin kautta. Antoi aivan uudenlaisen näkymän tähän treenimuotoon. 

Kalifornianmatkan aikana pistettiin pystyyn Natalian kanssa fanien Facebook ryhmä. Se on kasvanut aivan hirveää vauhtia ja lähes joka päivä tulee uusia treenistä kiinnostuneita mukaan. Se on erittäin positiivinen ja toisiamme tukeva ryhmä, ja me moderaattorit pidetään huolta, että se pysyy sellaisena. Siellä on turvallista kysyä neuvoa muilta. Will tulee aina välillä mukaan kommentoimaan. 

Kalifornian matkan jälkeen päätin saada Willin meidän seutuville antamaan klinikan. Tiesin pari muuta, jotka halusivat varmasti tunnin häneltä, jotta siitä lähdettiin ja pistin homman pystyyn. Klinikka vapunpäivänä onnistuikin todella hyvin, tunnit olivat täynnä ja kaikki olivat tyytyväisiä. 

Klinikan jälkeen seurasin Williä hänen toiselle Ruotsinkilikalle Halmstadiin. Hänen ollessa sairaana, autoin yhden hevosen juoksuttamisessa ja kommentoin yhtä ratsastussessiota. Sieltä matkustin sitten Alankomaihin ja otin osaa myös sille klinikalle ja taasen auttelin yhden hevosen juoksuttamisessa. 

Kesällä liityin sitten 'associate trainer' ohjelmaan ja olen kommentoinut omiin sekä muiden videoihin. Koulutusohjelmaan liittyy myös kysymyksiin vastaamisia, jotka menevät Willin kautta kysyjille. Sen lisäksi olen opastanut enemmän erästä Facebook ryhmäläistä hänen juoksutustreenissän. Ja tietysti ryhmässä itsessään pyrin opastamaan ryhmäläisiä heidän kysymyksissään. 

Alla pari kuvaa Pölystä esimerkiksi treenin aiheuttamista muutoksista. 

Tässä on Pöly noin yhden kuukauden treenin jälkeen kesäkuun lopussa 2015. 

Tästä näkyy todella selvästi, kuinka sillä on vielä aikamoinen kuoppa selässä satula-alueen takana. Se siis on selvä merkki selkälihasten puuttumisesta. Mahalihaksiakaan ei ole vielä, ja maha roikkuu aivan selvästi tässä kuvassa.  

Käytetään tässä chambonia ja juoksutetaan vielä Dually-päitsistä (ei kuitenkaan koulutusrenkaasta) suitsien päällä. Pöly ei todellakaan tykännyt kuolaimista suussaan kun se tuli meille ja meni muutama kuukausi ennenkuin se tajusi ettei kuolain satuta suuta enää. 

Huomaa, että tässä täydessä venytyksessä maahan asti Pöly kurkottaa eteenpäin koko kaulallaan aina lavoista asti. Vaikkei tässä ole vielä nähtävissä mitään nostetta askeleessa (eikä siis voi vielä ollakaan, koska sillä ei ole tässä vielä tarpeeksi ylälinjan lihaksia sellaiseen), astuu se mukavasti alleen takajaloillaan kuitenkin. 


Tässä Pöly tammikuun lopussa 2016, eli noin 7 kuukautta tuon edellisen kuvan oton jälkeen ja noin 8 kuukautta treenin aloituksen jälkeen. 

Satulan takana ollut kuoppa on täyttynyt kivasti ja mahalihakset on selkeästi aktivoituneet - maha ei enää pömpötä. Muutenkin lihaksia ja voimaa on tullut kivasti lisää. Nostetta on tullut myös enemmän peliin, vaikkei se ihan ehkä tässä kuvassa näy. Takaosa pelaa huomattavasti paremmin ja sen voi myös nähdä takaosan hienoisena laskemisena etuosaan verrattaessa - vaikka satula on vähän tiellä tässä kuvassa... Mutta ylempi kuva on huomattavan etupainoinen, kun taas alemmassa kuvassa etuosa on noussut ja takaosa laskussa. Tämä kuva on videolta juuri ennenkuin satula ei enää sopinut kunnolla, koska sään alue laajeni. Eli siis sään ympäristön lihaskehitys laajensi Pölyn sään aluetta ja satula jäi liian kapeaksi. Chambonin käyttö jäi pois jo syksyn aikana, ja tässä näkyy myös kuinka rennosti voidaan nyt juoksuttaa suoraan kuolainrenkaasta.